Mikä johto sopii autooni?

Sähköauton latausjohdoissa ja latauslaitteissa on kaksi tärkeää kriteeriä: autoon tuleva liitin sekä johdon tehonkesto. Tässä oleellisimmat niistä:

Liitin

Tämän hetken yleisin standardi sähköauton latausjohdon liittimelle on Type 2. Eurooppalaiset autot sekä Tesla käyttävät pääsääntöisesti tätä liitintä. Type 2 näyttää tältä:

Type 2-liitin

 

Esimerkiksi Mitsubishi, Nissan, Chevrolet Volt ja Opel Ampera käyttävät pääosin Type 1 -liitintä. Se näyttää tältä:

Type 1 -liitin

Jos olet epävarma siitä, mikä kaapeli sopii autoosi, laita viestiä info@autonlaturit.com tai 050-5475954, niin selvitellään.

Niin sanotusti "seinään" meneviä liittimiä on niitäkin useampaa sorttia. Kotilatauksessa vaihtoehdot ovat normaali schuko-pistoke sekä punainen voimavirtapistoke. Voimavirtapistokkeet ovat eri kokoisia sen mukaan, kuinka paljon niistä on mahdollista ottaa virtaa. Autonlaturit.comissa myytävät voimavirtapistokkeeseen sopivat laturit ovat 16 ampeerisia, mikä on yleisin kotitalouksista löytyvä voimavirtapistokkeen koko.

Asiointilatauksessa, jossa asiakas kytkee oman johtonsa pylvääseen tai seinään, käytetään Type 2 -liitintä.

Johdon tehonkesto, 1 vai 3 vaihetta?

Sähköautojen virranottokyvyssä on suuria eroja. Toisissa on vain ns. hidas lataus, toiset pystyvät ottamaan vastaan suuria määriä virtaa. Jos autosi latausteho on esim. 3,6kW, riittää sille varsin hyvin yhden vaiheen asiointikaapeli ja 6-16 ampeerin säädettävä matkalatauslaite. Jos taas autosi tukee esim. 11kW latausta, kannattaa hankkia 3 vaiheen asiointilatauskaapeli tai/ja voimavirtaan kytkettävä latausasema.

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että plug in -hybrideissä on usein pelkkä hidas yhden vaiheen lataus, täyssähköautoissa yleensä myös kolmivaihelataus tai vähintään 1x32A lataus. Jos haluat pelata varman päälle, osta isolla kapasiteetilla toimiva kaapeli tai laturi. Se toimii hyvin myös pienemmillä virroilla, ja palvelee sinua myös jos vaihdat autoa mutta pidät kaapelin. Toisaalta yhden vaiheen kaapeli on hiukan kevyempi, edullisempi ja näppärämpi käsitellä.

Tehon laskeminen: Virta (Ampeerit) x jännite (Voltit).

Eli yhden vaiheen latausjohdolla tai latauslaitteella saadaan 16 ampeerin sulakkeesta 230 voltin jännitteellä laskennallinen 16x230= 3680 Watin eli 3,68kW:n teho. Kolmella vaiheella tehon voi kertoa, yllätys yllätys, kolmella, jolloin saadaan 3,68kWx3= 11,04 kW.