Kuinka ladata 1-vaiheista autoa kotona?

Kuinka ladata 1-vaiheista autoa kotona?

Kas siinä pulma! 1-vaiheinen kotilataus on lähtökohtaisesti vähän haastavaa. Tai siis hidasta. Tämä johtuu siitä, että parhaassakin tapauksessa kotipistorasiasta voi ottaa yhdestä vaiheesta 16A virtaa, ja tällöinkin tulee varmistua siitä, että pistorasia kestää tuon maksimivirran ottamisen useita tunteja putkeen. Nimittäin vaikka sulake kestäisi, pistorasia ei välttämättä kestä.

Oletetaan, että pistorasia on mallia super-schuco ja kestää maksimivirran. Tehoksi muutettuna se (16A x 230V = 3680W) tekee noin 3,7kW. Tunnissa auton akkuun kertyy siis vain parinkymmenen kilometrin matkaamiseen tarvittava energiamäärä. Esimerkiksi suosittu täyssähköauto Hyundai Ioniq 28kW:n akulla ja yhden vaiheen latauksella lataa tyhjästä täyteen, häviöt huomioiden, noin kahdeksan tuntia. Yön yli tässä ei ole ongelmaa, mutta jos matkaa pitäisi päästä jatkamaan saman päivän aikana, voi yksivaiheisen kotilatauksen teho muodostua pullonkaulaksi. Ioniq nimittäin pystyisi ottamaan vastaan 6,6kW:n lataustehon yhdestä vaiheesta, jos sellaista olisi tarjolla.

3 x 16A voimavirtalaturista ei myöskään ole tässä tapauksessa hyötyä, koska niissäkin yhdestä vaiheesta saatava teho jää 3,6-3,7 kilowattiin. Ainoa etu suko-laturiin nähden on se, että voimavirtapistokkeeseen kytkettäessä ei pistorasian kestävyydestä tarvitse olla huolissaan.

Ratkaisu kuitenkin on olemassa! Nimittäin kotimaisen insinöörityön taidonnäyte, Walle 25A. Kyseinen laite osaa muuntajatekniikan ansiosta käyttää kolmea vaihetta, ja nostaa yhden vaiheen tehon 6 kilowattiin asti eli noin 25 ampeeriin. Tämä on jo lähellä minkä tahansa yksivaiheisen sähköauton maksimilatauskapasiteettia. Ja koska Walle 25A käyttää tasaisesti kaikkia kolmea vaihetta, ei se rasita kodin sähköverkkoa tai pääsulakkeita kohtuuttomasti.

Tuotesivulla voit tutustua Walle 25A:n ominaisuuksiin lisää.